Kunst på Arbeidsplassen

A 113a - Thorstein Rittun

Grafikk og akvareller, 15 verk

Thorstein Rittun (1929-2018) er blitt en mektig populær kunstner med sine fargerike og glade motiver. Han er en slags norsk impresjonist, og den livsglede som bildene uttrykker minner ikke så rent lite om Renoir. Nakne, frodige kvinner gjerne med blomsterkranser i håret og omgitt av dyr og gjetere er typisk for Rittuns billedverden slik vi møter den i disse tre utstillingene.

Utstillingene domineres av Rittuns typiske fargerike bilder. Selv om disse kan virke enstonige er motivkretsen bred. Her finner vi motiver fra gresk mytologi som Orfeus og Paris dom, bibelske motiver som Flukten fra Egypten og temaer knyttet til musikk, som i Mozarts Tryllefløyten og Händels Water Music. Andre motiver kan ha mer allmenne titler som Blomstersang, Sommerfugler, Gjetere eller På dansegulvet. Men uansett motiv er det farge- og livsgleden som dominerer.

I b-utstillingen finner vi en rekke illustrasjoner som Rittun har gjort til Tor Åge Bringsværds Gudenes krig om de norrøne guder og til Åse Marie Nesses Montezuma om aztekerkongen ved samme navn. Illustrasjonene til denne boken er særlig fargerike og utført i en grov, nesten primitiv stil som kan minne om Gauguin. Det 3000 år gamle aztekerriket i Mexico har dannet utgangspunkt for en eksotisk billedfortelling med rike indianerkostymer, dekorasjoner og kjente symboler som den aztekiske kalenderstein fra den store solpyramiden.

Gouacheteknikken i illustrasjonene gir en heldekkende og kraftigere fargevirkning enn i de andre bildene i utstillingen som er serigrafier eller silketrykk. Her holder Rittun seg til en nedtonet fargeskala som likevel gir en tett, malerisk stil der fargene delvis ligger lag på lag.


Utstillingen har to billedstørrelser i rammer:
65 × 90cm høyde og bredde
42 × 60cm høyde og bredde

Tilbake til utstilling