A 121a - Pål S. Gunnæs
Kunst på Arbeidsplassen presenterer her en utstilling der bildene er fargesterke, enkle og vakre. Pål S. Gunnæs (f.1947) har bodd store deler av sitt liv i Stavern og mange av motivene er hentet derfra.
Nærheten og kjærligheten til sjøen kommer tydelig til uttrykk i bildene. De har en sommerlig og livsglad atmosfære over seg. I frodige hager står hvitmalte benker og innbyr til avslappet hvile mens seilbrettene skyter fart på fjorden og fargeglade vimpler vaier i lett sommerbris. Gunnæs’ sterke lidenskap for golf kommer også til uttrykk i flere av bildene. Den rene og forenklede stilen er som skapt til å gjengi de sterke fargeinntrykkene som havet og naturen byr på.
Som grafiker kjenner vi Pål S. Gunnæs først og fremst gjennom hans karakteristiske silketrykk. Dette er en teknikk som først ble benyttet i det gamle Egypt. Likevel har teknikken vært lite anvendt, og først på 1900-tallet begynte kunstnere å ta den opp igjen. Silketrykk innebærer at man spenner en silkeduk opp på en ramme. En lakk eller film dekker områdene der fargen ikke skal trenge gjennom silkeduken. Fargen påføres og presses gjennom duken med en nal. Prosessen gjentas flere ganger til kunstneren har fått frem det ønskede motivet.
De figurative elementene i bildene er sterkt forenklet og nærmest naivistiske i formen. Streken er svært tydelig, og uttrykket kan minne om collage eller amerikansk pop-kunst. Det enkle sammenstilt med veloverveide fargekontraster skaper helhet og koloristisk balanse. Fraværet av en dypere symbolikk gir bildene en rent dekorativ funksjon.
Gunnæs har også arbeidet med digitalgrafikk med spennende og utfordrende resultat. Han tar da motivmessig utgangspunkt i detaljer fra bilder han har laget tidligere, i noen tilfeller elementer fra fotografier. Uttrykket spenner fra det figurative til det rent abstrakte.
Gunnæs har deltatt på Høstutstillingen og ved flere biennaler i Norge og i utlandet. Han har også hatt separatutstillinger både i Norge, Sverige og Danmark og har deltatt på flere gruppeutstillinger i regi av Norske Grafikere. Han er innkjøpt blant annet av Nasjonalgalleriet i Warszawa, Nasjonalmuseet for kunst og Norsk Kulturråd.
—
Utstillingen har to billedstørrelser i rammer:
65 × 90cm høyde og bredde
42 × 60cm høyde og bredde