A 141 - Tre bla' Harr
Denne kunstnerisk begavede søskenflokken burde være velkjent for de fleste. Man forbinder gjerne søsknene Harr med den nordlige landsdelen de kommer fra, og som også kommer tydelig til uttrykk i kunsten til alle tre. De har alle utdannelse fra både Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens kunstakademi.
Jan Harr (f.1945) har bodd og arbeidet i Oslo i mange år, men fabuleringer over nordnorsk natur går likevel igjen i verkene hans. Harr sto sentralt blant unge nyromantikere som rundt 1970 forsøkte å finne et nytt uttrykk for en lyrisk naturopplevelse. En inspirasjonskilde var 1890-tallets stemningskunst i skandinavisk maleri. Harrs blomsterskildringer er nokså detaljrike, og med fjellene som gjerne er i bakgrunnen kommer kontrastene i det dramatiske landskapet klart fram. Harr har hatt mange separatutstillinger, bl.a. i Kunstnerforbundet og Galleri Dobloug i Oslo. Han har vært utstiller under festspillene i Harstad, både alene og sammen med sine to kunstnersøsken, Eva og Karl-Erik Harr. Han har dessuten hatt flere utsmykningsoppdrag, blant annet på hurtigrutene «Richard With» og «Vesterålen». Harr er representert blant annet i Nasjonalmuseet og ved Bergen Kunstmuseum.
Karl-Erik Harr (f.1940) er den mest kjente av søsknene, og kanskje en av Norges mest populære nålevende kunstnere. Han henter gjerne sine motiver fra Kjerringøy, Hamarøy, Helgeland og Lofoten. Som Jan Harr var også Karl-Erik en av hovedrepresentantene for den nyromantiske retningen i norsk kunst.
Harr har i tillegg innrømmet et nært slektskap til Kaare Espolin Johnsons kunst. Man finner likhetstrekk i framstillingen av det ville, trolske og værharde Nord-Norge. Harr framstiller forlatte fiskevær, råtnende båter, og mennesker i hardt vær på sjøen, som i Ensom fisker. Men også glimt av gledene ved livet i nord kommer fram, som i Sommerdans, svermere.
En rekke spesielle og ærefulle oppdrag preger Karl-Erik Harrs kunstneriske vita. Han har utsmykket hurtigruteskipene M/S Nordkapp, M/S Richard With og M/S Narvik. Hans produksjon omfatter også både dekorasjoner i den Nationale Scene i Bergen og Bergen Rådhus ved siden av altertavler i Værøy og Rolvsøy kirker. Han har illustrert flere av Knut Hamsuns romaner og i tillegg skrevet og illustrert en rekke bøker selv.
Eva Harr (f.1951) viser oss gjerne gamle hus med værslitte dører og vinduer. Ofte har bildene en stemning av ensomhet, med hus på nakne hauger omkranset av hemmelighetsfulle mørke skygger. Husene blir nesten som personifiseringer av menneskelig ensomhet. Hun skildrer også steiner slipt av sjø og vær. Harr har en forkjærlighet for å gjengi sine motiver i skumring, ofte understreket av de grå eller enstonige fargene.
Eva Harr har vært festspillutstiller ved Festspillene i Nord-Norge. Hun har hatt utsmykkingsoppdrag på hurtigruteskipet M/S Richard With. Hun er representert i Nasjonalgalleriet.
—
Utstillingen har to billedstørrelser i rammer:
65 × 90cm høyde og bredde
42 × 60cm høyde og bredde