Kunst på Arbeidsplassen

A 149a - Gabrielle Kielland

Grafikk, 13 verk

Gabrielle Kielland (f. 1945) er først og fremst maler, men har også arbeidet med grafikk. Enkelte av hennes tidlige litografier nærmer seg den raskt henkastede skisse som for eksempel Kvinne og Nattdyr. Kvinnen kan i dette bildet også oppfattes som et nattdyr og nattdyret som en kvinnelig sfinx.

Dyr går i det hele tatt igjen i mange av Kiellands fargesterke bilder. Motivene er minner fra hennes reiser, blant annet til Egypt. Det orientalske og mystiske ligger på lur i bilder som Forvandlinger I og II. Kielland viser oss verdenen på grensen mellom øst og vest, slik vi finner den i Istanbul med sin fantastiske arkitektur og stemning.

Noen av bildene i utstillingen er illustrasjoner til Amalie Skrams Fru Inés. Denne romanen fra 1891 utspiller seg i Konstantinopel, og hovedpersonene er den spanske kvinnen Inés, en svenske og en engelskmann. Gabrielle Kiellands illustrasjoner uttrykker både kvinnelig sensualitet og seksualitet. Drømmer og lengsler står sentralt i den vare skildringen av hovedpersonen Inés. De dype fargene understreker stemningen i Skrams roman som ble karakterisert som ”damelitteratur” da den kom ut i 1891.


Utstillingen har tre billedstørrelser i rammer:
39 × 54cm høyde og bredde
49 × 68cm høyde og bredde
65 × 90cm høyde og bredde

Tilbake til utstilling