Kunst på Arbeidsplassen

A 149b - Gabrielle Kielland

Grafikk, 15 verk

Gabrielle Kielland (f. 1945) er først og fremst maler, men har også arbeidet med grafikk. Denne utstillingen viser mesteparten av hennes produksjon de siste ti årene. Enkelte av hennes tidlige litografier nærmer seg den raskt henkastede skisse som for eksempel Kvinne og Nattdyr. Kvinnen kan i dette bildet også oppfattes som et nattdyr og nattdyret som en kvinnelig sfinx.

Dyr går i det hele tatt igjen i mange av Kiellands fargesterke bilder. Motivene er minner fra hennes reiser, blant annet til Egypt. Det orientalske og mystiske ligger på lur i bilder som Forvandlinger I og II. Kielland viser oss verdenen på grensen mellom øst og vest, slik vi finner den i Istanbul med sin fantastiske arkitektur og stemning.

Fire av bildene i utstillingen er illustrasjoner til Amalie Skrams Fru Inés. Denne romanen fra 1891 utspiller seg i Konstantinopel, og hovedpersonene er den spanske kvinnen Inés, en svenske og en engelskmann. Romanen setter søkelyset på kvinnelig seksualitet og frigiditet. Motivet Som en hund henspiller på Inés drøm der hun identifiserer seg med en flådd hund i Konstantinopels gater. Hun erkjenner at hun ”var hunden, og at hun skulde dø som den”. Inés brytes mellom lidenskap og lidelse, hun ødelegges fordi hun ikke oppnår sitt ønske i livet: Å få oppleve det ”henrykkelsens mysterium” det er å bli erotisk forløst.

Gabrielle Kiellands illustrasjoner til Fru Inés uttrykker både kvinnelig sensualitet og seksualitet. Drømmer og lengsler står sentralt i den vare skildringen av hovedpersonen Inés. De dype fargene understreker stemningen i Skrams roman som ble karakterisert som ”damelitteratur” da den kom ut i 1891.


Utstillingen har tre billedstørrelser i rammer:
39 × 54cm høyde og bredde
49 × 68cm høyde og bredde
65 × 90cm høyde og bredde

Tilbake til utstilling