Kunst på Arbeidsplassen

A 150b - Jarle Rosseland - Snorre Suiten II

Grafikk, 11 verk

Jarle Rosseland (f. 1952) er en av få norske grafikere som nesten utelukkende har satset på linoleumsnittet. Gjennom denne teknikken oppnår han et rent og klart grafisk uttrykk. Rosselands bruk av kraftige, mettede farger gjør bildene ekstra dekorative og fargerike.

Snorre-suiten er en serie på 19 linosnitt Rosseland laget i 1990-92 for Saga Petroleum. Bildene ble også benyttet som illustrasjoner til Ivar Eskelands biografi over Snorre Sturlason. Serien knytter an til de forskjellige stadiene i Snorre Sturlasons (1179-1241) liv. Det første bildet i begge utstillingene viser Snorre med sitt hovedverk Heimskringla under armen. Vi ser Oddi, stedet der Snorre vokste opp hos sine fosterforeldre og Thingvellir, møtestedet for Alltinget der Snorre i mange år var lovsigemann. Og vi møter det typiske islandske landskapet i flere bilder.

Av spesiell interesse er flere bilder med vikingmotiver. Her ser vi stavnen på Osebergskipet (XI) og Gokstadskipet (XII). Snorre XIII viser en hedensk gudefigur av Tor med hammeren. Snorre XV er den såkalte Akademikeren, dyrehodestolpe fra Osebergfunnet. Den siste time med den dekorerte jernøksen, et funn fra Mammen i Danmark, henspiller på Snorres endelikt da han ble drept med øks på sin gård Reykholt av fienden Gissur Thorvaldsson natten til 23. september 1241. Den øverste delen av øksedekoren kan også gi assosiasjoner til et timeglass. Halvparten av trykkene i Snorre-suiten er omkranset av en bord med motiver fra det kjente Bayeux-teppet.

Rosseland har også tidligere laget grafikk med motiver fra nordisk historie, natur og kultur. Allerede i 1974 utførte han 25 illustrasjoner til Peer Gynt. Deretter fulgte Sigdalserien med 9 mindre trykk (1975), Viking-suiten med 10 trykk (1982), Nordkalotten med 8 trykk (1982-83), Vinland-suiten med 24 trykk som illustrerer vikingenes oppdagelse av Amerika (1984-85), 18 trykk i Norske kystlinjer (1986) og en serie på 12 motiver over årets måneder for Conoco (1988). Flere av Rosselands grafiske motiver er også utført i billedvev.

Jarle Rosseland er uhyre produktiv og en aktiv utstiller. Han har hatt rundt 200 separatutstillinger i USA, Canada, Asia og Europa, hvorav 31 museumsutstillinger.


Utstillingen har en billedstørrelse i rammer:
65 × 90cm høyde og bredde

Tilbake til utstilling