Kunst på Arbeidsplassen

A 152 - Marianne Heske

Videomalerier, 11 verk

Marianne Heske (f. 1946) tilhører en lite gruppe norske kunstnere som kan kalles internasjonale. Hun stiller like gjerne ut i Berlin, Düsseldorf, Paris eller London som i Oslo og Bergen. Hun samarbeider med verdenskjente kunstnere som for eksempel koreaneren Nam June Paik, berømt for sine store videoinstallasjoner.

Marianne Heske er født i Ålesund, men vokste opp i Tafjord på Sunnmøre. Den ville naturen med en konstant rasfare fra fjellene rundt kom til å gjøre et uutslettelig inntrykk på henne. Det er da også denne tildels uberørte naturen som danner utgangspunktet for mye av Marianne Heskes kunst.

Heske begynte å arbeide med video allerede på midten av 1970-tallet. Til å begynne med utforsket hun sosiale rollemønstre og kjønnsroller. Etter hvert konsentrerte hun seg om prosjekter med utgangspunkt i naturen. Et gjennombrudd, også internasjonalt, fikk hun i 1980 med Gjerdeløa, utstilt på Ungdomsbiennalen i Paris og Henie Onstad Kunstsenter. Denne 1600-talls utløa ble flyttet fra Tafjord til Paris der den ble utstilt som kunstobjekt. Heske dokumenterte hele flytteprosessen på video.

Senere har Marianne Heske utført flere prosjekter med utgangspunkt i sitt hjemlige Tafjord, blant annet Voyage pittoresque, vist på Museet for Samtidskunst i 1991. Her hadde hun festet videokameraet til bilen mens hun kjørte innover den smale veien til Tafjord en vinterdag. Snø og vinter er også utgangspunkt for serien Ras (1989) som vi viser i denne utstillingen. Dette er videomalerier på håndlaget koreansk papir der kunstneren har fanget inn snøras med kamera. Videobildene er så overført via en datamaskin til en spesialbygd ”malemaskin” med dyser som spruter ut malingen etter elektroniske impulser.

Med sine rasbilder forsøker Marianne Heske å formidle ikke bare de voldsomme forandringer som plutselig skjer i naturen, men også de mentale endringer vi mennesker går gjennom, kanskje flere ganger i løpet av livet. Mennesket er i likhet med naturen i stadig bevegelse, i stadig forandring.


Utstillingen har en billedstørrelse i trerammer:
104 × 81cm

Tilbake til utstilling