Kunst på Arbeidsplassen

A 153 - OL - Grafikk

Grafikk, 10 verk

I forbindelse med De Olympiske Vinterleker på Lillehammer 1994 ble det opprettet et selskap, OL-grafikk`94 AS, som i samarbeid med LOOC arrangerte vandreutstilling med grafikk til norske kommuner. I alt 26 kunstnere ble engasjert til å lage grafikk spesielt for denne utstillingen. Kunstnerne viste til sammen 221 bilder med motiver hovedsaklig fra norsk natur.

I denne utstillingen viser Kunst på Arbeidsplassen 10 grafiske blad av fem av OL-kunstnerne. Bildene skiller seg klart fra resten av OL-grafikken både når det gjelder format og uttrykk.

Marianne Heske (f. 1946) er en pioner innen billedkunsten. Den teknikken hun har utviklet for sine videomalerier, er hun helt alene om. Ved å velge fjell-landskap som motiver og video- og datateknikk som verktøy, flytter hun grenser for de gamle tradisjonelle landskapsmaleriene. Lysintensiteten, fargene og rastervirkningen i bildene viser oss norsk natur på en helt ny og spennende måte. I de utstilte bildene har hun gått enda et skritt videre ved å overføre sine videobilder til litostein.

Ørnulf Opdahl (f. 1944) har vist en sterk allsidighet som kunstner, men de senere årene har han utviklet og rendyrket sin uttrykksform mot en naturlyrisk gåtefullhet. Motivene er hentet fra den voldsomme vestlandsnaturen med fjorder og fjell. Gjennom bruk av mettede, mørke og litt tunge farger skaper Opdahl den karakteristiske stemningen vi kjenner fra vestlandsfjordene.

Tore Hansen (f. 1949) henter inspirasjon fra skogene i sitt hjemlige Grue Finnskog. Formspråket er forenklet i retning av urgamle tegn som vi kjenner igjen fra helleristninger. Noen ganger skildrer han ren natur som når trestammene speiler seg i et stille skogsvann, eller han setter inn ensomme figurer i det øde landskapet.

Bjørn-Sigurd Tufta (f. 1956) skaper et grafisk uttrykk med utgangspunkt i det vestlandske kystlandskap med alle dets spenninger; loddrette fjellvegger og bunnløse stup, karrige strender og hvasse klipper, trange fjorder og det endeløse havet, brenninger mot knauser og skjær, og dønninger som glitrer av morild. Naturen er dramaet i Tuftas bilder.


Utstillingen har en billedstørrelse i rammer:
65 × 90cm høyde og bredde

Tilbake til utstilling