Kunst på Arbeidsplassen

A 159a - Anne Cecilie Røgeberg

Grafikk, 15 verk

Et pust fra fjerne himmelstrøk møter oss i disse vakre og fargesterke bildene. De bærer bud om møter med fremmede kulturer og har en eksotisk atmosfære. Røgeberg ønsker å skape bilder man blir glad av.

Anne Cecilie Røgebergs far var sosialantropolog, og alt da hun var to år gammel bosatte familien seg i India. Senere bodde hun noen år i Australia. Sin kunstutdannelse fikk Røgeberg ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, Ateliér Lacouriere et Frelaut i Paris, og ved Scuola Internazionale de Grafica i Venezia.

Hennes store kilde til inspirasjon er reiser, noe bildene i utstillingen tydelig forteller. Hun har funnet sine motiver i land som India, Nepal og Egypt, og både kameler og orientalske kupler er som hentet ut av 1001 natt. Hun er opptatt av å arbeide med fargenes forhold til linjene. Fargene er gjerne kraftige, og gjør sitt til å skape en frodig og eksotisk atmosfære i bildene. Mer enn å framstille motiver fra bestemte steder vil hun formidle stemninger og inntrykk.

Mange av verkene har torsoen som motiv. En torso er en kropp uten lemmer, og ofte ser man dem i museer som huser antikke skulpturer. Flere av torsoene i utstillingen har et ornamentalt mønster. Kunstneren har her latt seg inspirere av tatoveringer og kroppsmaling fra andre kulturer der mangelen på klær gjør at man pynter seg på andre måter.

Anne Cecilie Røgeberg har selv fortalt at hun lar seg inspirere av den miniatyrverdenen som finnes blant insekter og planter. Hun lar fantasien bygge videre på det hun ser og framstiller gjerne blomster på en detaljert måte, som i Tre stadier.

Bildene er naturalistiske, men samtidig nokså forenklet i en syntetistisk stil som kan minne om Paul Gauguin. I Søndagsbukett har Røgeberg latt seg inspirere av hans primitive tresnitt fra Tahiti der figurene omsluttes av kraftige konturer.

Siden 1979 har Røgeberg vært en flittig utstiller over store deler av landet. I tillegg til en lang rekke separatutstillinger har hun vist bildene sine i UKS i Oslo, Henie-Onstad Kunstsenter, og Galleri F 15 i Moss. Røgeberg har illustrert mange bøker, blant andre lesebokserien Soria Moria for Samlaget, og hun er innkjøpt av en rekke kommunale og private samlinger.


Utstillingen har tre billedstørrelser i rammer:
39 × 54cm høyde og bredde
49 × 68cm høyde og bredde
65 × 90cm høyde og bredde

Tilbake til utstilling