Kunst på Arbeidsplassen

A 175 - Dang Van Ty

Litografier, 15 verk

Den vietnamesiskfødte kunstneren Dang Van Ty (f. 1954) kom til Norge i 1968 etter å ha blitt offer for Vietnamkrigen, og han har vært bosatt her siden. Han er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i perioden 1978-82 og ved Statens Kunstakademi 1982-86. Van Ty har i løpet av kunstnerkarrieren særlig arbeidet med maleri, tegning og grafikk, og han har hatt en rekke illustrasjonsoppdrag.

Van Ty’s bilder er lavmælte, harmoniske arbeider som først og fremst fremhever det gode i tilværelsen. De femten fargelitografiene KpA har kjøpt inn, viser variasjonen i motivvalget og inkluderer både mennesker, dyr og natur – ofte i en drømmeaktig verden.

Barn er et særlig fremtredende motiv hos Van Ty, og de kan for eksempel opptre lekende på en strand, som i Lekestranden eller En, to, tre. Ofte kan man finne referanser til teater, opptog og karneval i bildene, og kunstneren skildrer barn sminket og kledd i klovnekostymer, som i Første akt eller Gutt i kostyme. Dyr dukker enkelte ganger opp som litt komiske innslag, som hunden som drar i kostymet til det ene barnet i Parade, eller hanen i Riding the Dragon. Andre av Van Tys bilder er rene, ofte fargesterke gjenstandsstudier og stilleben. Bare noen få av bildene røper kunstnerens bakgrunn, men det varme og dempede bildet Tilbakeblikk kan gi asiatiske assosiasjoner. Andre bilder har fanget stemninger som ligger fjernt fra Vietnam, som for eksempel Polarnatt.

Særlig i maleriene, men også i flere av litografiene, kan man se inspirasjon og påvirkning fra de franske impresjonistene fra slutten av 1800-tallet, som f.eks. Auguste Renoir og Claude Monet. Dette kommer til uttrykk ikke bare i Van Ty’s fargebruk og teknikk, men også i enkelte motiver, som for eksempel i litografiet Water Lillies. Dette bildet gir klare assosiasjoner til et av Monet’s mest kjente motiver.

Dang Van Ty debuterte på Høstutstillingen allerede som student i 1981. Siden den gang har han hatt mange separatutstillinger og deltatt i en lang rekke kollektivutstillinger, samt illustrert flere bøker. Han er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Riksutstillinger, Norsk Kulturråd og Oslo Kommunes Kunstsamlinger. I flere år har han undervist ved Olav Mosebekks Tegneskole i Oslo. Van Ty har også skrevet to bøker, Min barndom i Vietnam og Hjemreisen.


Utstillingen har to billedstørrelser i rammer:
65 × 90cm høyde og bredde
42 × 60cm høyde og bredde

Tilbake til utstilling