Kunst på Arbeidsplassen

A 181 - Donald Duck og South Park

Grafikk, 15 verk

Søstrene Annette (f.1964) og Caroline (f.1968) Kierulf er utdannet ved Vestlandske Kunstakademi i Bergen. I likhet med andre kunstnere av sin generasjon tar de i sine arbeider utgangspunkt i populærkulturen, det være seg tegneserier, reklame, film eller media.

Annette Kierulf benytter seg særlig av figurene i «Donald Duck». Mikke Mus og Dollie Duck blir hovedpersoner i et prosjekt der hun forsøker å snu opp ned på tradisjonelle kjønnsroller. I hennes versjon blir Dollie Duck litt rampete og aggressiv i forhold til det vi kjenner fra «Donald Duck». Klara Ku, Langbeins venninne, tar stangen i egen hånd og drar på fisketur alene. Mikke Mus fremstår som Vietnam-symbolet Kilroy der han kikker opp over kanten. Annette Kierulf benytter seg også av reklamespråket når hun plasserer tegneseriefigurene inn blant slagord som «Oh, take me to IKEA», «Let’s go new-age, darling» eller «Enjoy fate» som en vri på «Enjoy Coke». I «Reclaim the streets» går Magica fra «Donald Duck» som en ond heks til fysisk angrep på en bil og smadrer den. Kjente figurer opptrer plutselig i nye og uvante situasjoner som får oss til å tenke over budskapet bildene forsøker å formidle.

Caroline Kierulf tar direkte utgangspunkt i reklamen i sine tresnitt. Her finner vi både Rimi-poser og Ginsengslagord som «Ekstra overskudd når livet krever litt mer av deg» eller teknologioptimistiske utsagn som «Teknologien bringer deg videre». «Fotballparanoia» kan tolkes som en ironisk kommentar på fotballgalskapen, men er også en lek med farger og former. Caroline Kierulfs tresnitt er i det hele tatt forfriskende både i fargebruk og i sine overraskende sammenstillinger av figurer og tekst. «Don’t imitate – innovate» kan stå som en parole på næringslivets (og ikke minst kunstens) krav om å være kreativ og original. «Radioritualet» blir som en indre stemme av radioens værmelding når vi leser bildets tekst. Animasjonsfilmer har også inspirert søstrene Kierulf, noe vi kan se i «Kenny», den populære, men litt uheldige figuren fra «South Park».

Det som gjør søstrene Kierulf spesielt interessante som kunstnere er deres friske tilnærming til populærkulturen. Gjennom bruk av tresnitt og linoleumstrykk oppnår de et umiddelbart uttrykk. De rene fargene får de frem ved at de enkelte motivene skjæres ut og farges hver for seg. Delene settes så sammen igjen før bildet trykkes. Denne teknikken er inspirert av Munchs tresnitt. De enkle formene som sirkler og rektangler i enkelte av bildene gir assosiasjoner til den amerikanske abstrakt-ekspresjonistiske kunsten. Men først og fremst er det kombinasjonen av originale figurer og tekst som gjør søstrene Kierulfs arbeider til et unikt kunstprosjekt.


Utstillingen har to billedstørrelser i rammer:
65 × 90cm høyde og bredde
42 × 60cm høyde og bredde

Tilbake til utstilling