Kunst på Arbeidsplassen

A 188 - Unn Magnussen

Grafikk, 15 verk

Unn Magnussen (f.1946 i Oslo) har sin utdannelse fra Norge og Sverige og har bodd mesteparten av sitt voksne liv i nabolandet der hun i 20 år var gift med den kjente svenske maleren og kunstkritikeren Torsten Bergmark.

Magnussen har arbeidet hovedsaklig med grafikk. Hennes stil er karakteristisk for den heftige, ekspressive uttrykksformen som var fremherskende i kunsten på 1980-tallet. Bildene er dominert av gesturale strøk og enkle former som krukker eller stiliserte dyr og planter. Magnussen benytter ofte karborundum-teknikken for å understreke linjen. Karborundum er et kunstig steinpulver som egentlig brukes til sliping av litografisteiner. En rekke kunstnere har de senere årene tatt i bruk karborundum for å skape en relieffvirkning i trykket. Gjennom å feste karborundumpulveret til platen med lim eller lakk oppnår Magnussen en friere og mer ekspressiv strek enn hun ville fått ved å risse med koldnål i den harde metallplaten. Det dypt svarte i kunstnerens bilder skyldes denne karborundumteknikken.

Motivene assosierer gjerne til organisk liv som spirer, frø eller planter. Så selv om bildene kan virke abstrakte har de alltid en nær forbindelse til livet. Enkelte ganger forsøker kunstneren likevel å bryte dette inntrykket ved å lime ensfargede papirbiter på trykket, som for eksempel i Ur en korg av flätade grenar. Abstrakte og konkrete former kombineres i effektfulle kontraster som i Bjuda der en rød skyform svever over et gult fat.

Magnussen har også arbeidet med foto som hun overfører til trykkplater ved hjelp av fotogravyr eller fotopolymer der man i stedet for syrer bruker vann og lysfølsom nylonharpiks. I enkelte av fototrykkene kombinerer hun fotografi med etsninger av blader og annet organisk materiale. Dette gir bildene et romantisk preg. Andre fototrykk, som Drömsekvens og Bollen, har et element av noe surrealsitisk over seg. I Bollen ser det ut som den lille gutten i bronse kaster ballen fremfor seg mens den i realiteten ligger rolig på bakken.

Unn Magnussens utnyttelse av karborundum-teknikken førte henne naturlig over i eksperimentering med nye materialer. I en veggutsmykning for Akademiska Sjukhuset i Uppsala har hun benyttet keraform. Motivet tegnes eller risses først inn i en plate, deretter helles en slags porselensmasse blandet med vann over platen. Utsmykningen i Uppsala består av mange små keraformfliser som er satt sammen til ett veggbilde.

Unn Magnussen er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi i Oslo, samt Konsthögskolan i Stockholm. Hun har hatt en rekke separatutstillinger i Norge og Sverige, og hun er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Nationalmuseum i Stockholm og British Museum i London.


Utstillingen har tre billedstørrelser
39 × 54cm høyde og bredde
49 × 68cm høyde og bredde
65 × 90cm høyde og bredde

Tilbake til utstilling