Kunst på Arbeidsplassen

A 198 - June Sira/ Bjørg Thorhallsdottir

Grafikk, 15 verk

June Sira (f. 1965) er utdannet blant annet ved Chelsea College of Art i London. I 2000 vant hun den nasjonale prisen i UBS Art Award i London og stilte ut sine arbeider i det prestisjetunge Whitechapel Art Gallery. Da hun debuterte på Høstutstillingen i 1995 stakk hun avgårde med både Arches-prisen og Kunstklubbens pris.

Sira lever seg inn i barnets verden med bakgrunn i egne opplevelser. Det er særlig unge pikers sårbarhet og uskyld hun fremstiller, som i ”Love is in the air”. Den lille piken forsøker så godt hun kan å holde det struttende ballettskjørtet nede. Det er tydelig at hun ikke er helt komfortabel med situasjonen. Men Siras bilder er heller ikke uten humor og gode barndomsminner, som i ”Paradis” eller ”Godteri”der to småpiker deler på søtsakene.

Siras grafiske form er enkel og omgitt av en markert, sort kontur. Hun benytter seg mye av pastellfarger og monokrome flater som gir en slående, plakatlignende eller tegneserieaktig effekt.

Bjørg Thorhallsdottir (f. 1974) er født på Island, men vokste opp i Oslo. Gjennom barne- og ungdomsårene reiste hun mye sammen med familien rundt om i verden og ble tidlig en kosmopolitt. Hun har vært både internasjonal hjelpearbeider i Mexico og profesjonell stuper i Tyskland. I dag pendler hun mellom Norge, Frankrike og Spania. I de to syd-europeiske landene har hun utført en rekke utsmykningsoppgaver, blant annet med glassmalerier i franske kirker og mosaikker i spanske villaer tegnet av den berømte arkitekten Antoni Gaudi.

Thorhallsdottir er med andre ord en mangfoldig kunstner som dekker flere felt. Hun er også grafiker og maler med et friskt og dristig uttrykk. Hennes grafiske blad har en sterk umiddelbarhet fremkalt av en røff og ekspressiv strek. Hun går gjerne tilbake til barndommens drømmer og følelser, men det er helst den store kjærligheten som går igjen som motiv i mange av bildene. ”Kjærlighetsfanget” og ”Livets balansedans” tar for seg livets mangesidige realiteter. Thorhallsdottirs bilder er heller ikke uten humor. ”Den som intet våger, intet vinner” spiller både på hennes egen bakgrunn som stuper og på det generelle livsfilosofiske utsagn. Kunstnerens uttrykk spenner dessuten vidt fra det ekspressivt figurative til det non-figurative, som i ”Gullegget”. Thorhallsdottir trykker det meste av sin grafikk ved anerkjente trykkerier bl.a. i Barcelona.


Utstillingen har tre billedstørrelser i rammer:
39 × 54cm høyde og bredde
49 × 68cm høyde og bredde
65 × 90cm høyde og bredde

Tilbake til utstilling