Kunst på Arbeidsplassen

B 007b - Svensk samtidskunst

Grafikk, 15 verk

Utstillingen viser et utvalg bilder av svenske kunstnere. Her finner vi arbeider av blant andre Pierre Olofsson, Madeleine Pyk, Håkan Berg, Gunnar Larson og Örjan Wickström.

Pierre Olofsson (1921-1996) er født i Paris, men bodde og arbeidet som kunster i Sverige store deler av sitt liv. Til å begynne med arbeidet han med poetiske landskaps- og bybilder, der blant annet inspirasjon fra Paul Klee er fremtredende. Etterhvert ble formene i Olofssons bilder mer abstrakte. I 1947 deltok han på utstillingen Ung konst på Galleri Färg och Form i Stockholm, en utstilling som regnes som det virkelige gjennombruddet for den konkrete kunsten i Sverige. Sentralt for konkretistene var tanken om å rendyrke linjen, flaten og rommet som et eget selvstendig billedspråk, og de arbeidet gjerne med enkle geometriske former. Av de såkalte 1947 års män-kunstnerne er Olofsson kanskje den som mest konsekvent fulgte konkretistenes program om å nyttiggjøre kunsten i det praktiske liv gjennom å arbeide med formgivning og fargesetting av industriprodukter, samt utføre offentlige arbeider. Olofsson er særlig kjent for den såkalte krumelurformen, men den roterende sirkelen går også ofte igjen i mange av hans bilder, som i Spektakel.

Madeleine Pyks (f. 1934) naivistiske bilder er preget av en særegen verden med dyr og mennesker. Her skildrer hun humoristiske situasjoner. Pyk har reist hele livet og har hentet mye inspirasjon til sine bilder på disse reisene. Hun skildrer livlig fra de miljøene hun har vært og er en del av. I Pyks bilder dukker det opp scener fra både skjærgårdslivet i Stockholm og kunstnermiljøer i Paris, men også fra strandlivet i Nice, samt spennende steder i Brasil og Botswana.

Karakteristisk for Håkan Bergs (f. 1958) bilder er abstrakte komposisjoner hvor samspillet mellom farger, linjer og form er fremtredene. Bildene er preget av en tilsynelatende enkelhet, og enkelte av komposisjonene kan minne om japansk kalligrafi. Det er sagt om Bergs bilder at det i dem råder både åpenhet, vemod og nysgjerrig livsglede.

Gunnar Larson (f. 1925) er maler og grafiker. Bildene befinner seg ofte i grenselandet mellom figurasjon og abstraksjon, og de kan tidvis ha et litt drømmeaktig preg. Larson arbeider med ulike motivkretser, men flere av arbeidene hans er landskapsskildringer. Flere av disse er inspirert av landskapet i Nacka og Österlen, områder hvor Larson har en tilknytning. Kontrasten mellom lys og mørke er ofte fremtredende i Larsons rolige og enkle komposisjoner, som Nattligt åskväder og Den vita gaveln.

Örjan Wikström (f. 1948) har uttalt at han i flere av sine bilder forsøker å uttrykke minnefragment, følelsen av å ha et ord på tungen uten å klare og artikulere det. Wikströms inspirasjonskilder er ofte fotografier. Litografiet På stranden gir assosiasjoner til P.S. Krøyers kjente maleri fra 1893, Sommeraften på Skagen sønderstrand, Anna Ancher og Marie Krøyer. Det er heller ikke uvanlig at det i Wikströms bilder forekommer portretter av andre kunstnere og forfattere som interesserer ham, for eksempel Gertrud Stein. Lyset er påtagelig i Wikströms bilder, og han er blitt omtalt som en nåtidens impresjonist. Wikström har også stor sans for blant andre Pierre Bonnard.

Tilbake til utstilling