Kunst på Arbeidsplassen

B 008 - Peter Dahl

Grafikk, 15 verk

Peter Dahl (1934 – 2019) var en av Sveriges mest folkekjære kunstnere. Morsomt for oss nordmenn er det derfor å konstatere at ble født i Oslo, og var nevø av grafikeren Chrix Dahl (1906-1994). Dahl flyttet som ung til Sverige, og det var der han tok sin kunstutdannelse. Fra 1975-79 var Dahl også professor ved Konsthögskolan i Stockholm. Peter Dahl hadde en rekke store vandreutstillinger både i Sverige og internasjonalt. Hans serie på 87 litografier kalt Fredmans epistlar ble blant annet vist i Stockholm, Oslo, Paris, Warszawa, Mexico City, Buenos Aires og flere byer i USA.

Ej bättre jag vet
Än fly ur mitt land
Med penseln i hand
Måla för Bacchus och Venus – kling klang
Bland virtuoser ta stämma och rang
Följ mig Apollo! Pling plingeli plang!

Dette verset fra et av Peter Dahls bilder i serien Fredmans epistlar kan stå som en introduksjon til kunstnerens billedverden. Dahl hentet ofte sine motiver fra bakkanalenes og kjærlighetens verden. Kjærligheten og seksualiteten var enten mytologisk og fjern eller kjønslig og nær, som i Brunst i det gröna. Som kontrast til disse bildene finnes bibelske og kaotiske visjoner som Före floden.

Hans bilder kunne også ha en sosial brodd. De tilsynelatende hyggelige motiver fra store familieselskaper er også en utlevering av borgerskapets dekadense. I andre bilder utspiller det sosiale liv seg på ”krogen”. I Til Benito ser vi kunstneren selv sitte sentralt omgitt av vakre kvinner. Dahl benyttet både baren og familieselskapene som et fluktsted bort fra telefonen som konstant kimte nesten døgnet rundt.

Dahl benyttet en enkel strek som virket nonchalant, men som i realiteten ga treffende og elegante bilder. Eksempel på dette ser vi i Modelltecknaren, som for øvrig ikke minner så lite om tegningene til den svenske 1700-talls billedhuggeren Johan Tobias Sergel. Dahls bilder var heller ikke uten humor. Den siste färgliton er et uttrykk for at kunstneren gikk tom etter å ha trykket de 87 litografiene i serien Fredmans epistlar. Farmors hus viser huset på Ekely som tilhørte Peter Dahls familie. Her vokste Peter Dahl opp som nabo av Edvard Munch.


Utstillingen har tre billedstørrelser
39 × 54cm høyde og bredde
49 × 68cm høyde og bredde
65 × 90cm høyde og bredde

Tilbake til utstilling