Ø 022 - Ingrid Eggen
Ingrid Eggen (f. 1979) arbeider hovedsakelig med analogt fargefotografi og skulptur. Gjennomgående i hennes kunstneriske praksis er en konseptuell holdning til kroppen, i abstrakt og konkret forstand. Hun utforsker dens funksjoner og dysfunksjoner knyttet til kommunikasjon og representasjon, og løfter den frem som et skulpturelt objekt.
Et hovedanliggende er studier av bevegelser og handlinger der kroppens naturlige anatomi, nonverbale språk og bruk av gester forskyves, oppløses og fordreies. Det kan vi blant annet se i fotografiene Onbalanced #1 og #2, Knegang #9 og Knex #1. På den ene siden er kroppen trolig det næreste og mest hverdagslige vi har, samtidig oppstår det en spenning i disse forunderlige positurene som også hinter om det absurde ved tilværelsen. Eggens arbeider kan referere til affekt-teoriens vending bort fra det rasjonelle, og troen på at vi styres av et mer grunnleggende dyrisk eller biologisk instinkt.
Motivkretsen omfatter også objekter som omgir oss i naturen, så vel som i interiøret hjemme eller på kontoret, med særlig fokus på ufrivillige handlinger og spesielt de som drives av en ytre påvirkning. Fotografiene fra seriene FloraTulips og RestrictedFlora er gode eksempler på dette.
I prosjektet Condensed har Eggen hentet lo og støv fra tørketrommelfiltre, og på den måten samlet rester av folks klær og livsførsel. Støvskulpturene er readymades, avfotografert akkurat slik de opprinnelig var klumpet sammen. Og i likhet med menneskekroppene og plantene, har de antatt nye former gjennom fordreining. I ytterste konsekvens kan støvskulpturene sees som et ekstremt abstrahert bilde av mennesket, som gjennom sin bevegelige masse tilpasser seg og adapterer handlinger og mønstre fra sine omgivelser.
Eggen har sin utdannelse fra Konstfack i Stockholm, Kunsthøgskolen i Oslo og Academin Valand i Gøteborg. Hun har tidligere hatt separatutstillinger i Fotogalleriet, Melk og Akershus Kunstsenter. Eggen er representert i samlingen til Haugar Vestfold Kunstmuseum, Imago Mundi – Luciano Benettons samling og Bibliothèque nationale de France.
- Oda Broch