Kunst på Arbeidsplassen

A 103 - Safari

Grafikk, 15 verk

Morten Juvet (f. 195) er utdannet både ved Kunstakademiet i Trondheim, ved Vestlandets Kunstakademi og ved Statens Kunstakademi under blant andre Ludvig Eikaas og Arne Malmedal. Sammen med to medstudenter fra Kunstakademiet, Petter Brønn og Magne Rudjord, dannet Juvet i 1975 Gruppe Elg som hadde utstillinger i Bergen, Oslo og Trondheim. De tre kunstnerne arbeidet med collage, assemblage og konseptkunst ved siden av mer tradisjonelle billedformer, og de ga alle uttrykk for den samme anarkistiske ideologi. Humor og satire inngikk som en viktig del i deres politiske kunst. Et lengre opphold i Tanzania på slutten av 1980-tallet har også hatt stor betydning for Juvets kunstnerskap. Mønstrene og fargene fra det Afrikanske naturlandskapet går igjen i mange av hans motiver, også i denne utstillingen.

Randi Eilertsen (f. 1950) er utdannet grafiker ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole under Chrix Dahl. Gjennom hele kunstnerskapet har hun arbeidet med grafikk, først og fremst fargeraderinger og kobbertrykk, i tillegg til tegning. Eilertsens motiver er ofte utført i sterke, klare farger. Fra sine reiser til Senegal, Gambia og Mali har hun funnet inspirasjon til fantasifulle billedmotiver med dyr og mennesker i sentrum. Motivene røper en interesse for livsmønstre og fremstillingsformer fra andre sivilisasjoner.

Irena Wojnicz (f. 1944) er født og utdannet kunstner i Polen, men har bodd i Norge siden 1971. Hun er særlig kjent for sine forenklede, figurative streketsninger som hun etter trykkingen håndkolorerer med akvarellfarger og gull. Etsningene er preget av en lys og vâr koloritt hovedsaklig basert på primærfargene blått, gult og rødt. Wojnicz´ motiver består ofte av et solfylt sentrum omgitt av liv og bevegelse, og oppfattes slik gjerne som positive. Et gjennomgangstema for hennes fabulerende bilder er kjærligheten. Wojnicz har også uttalt at hun er opptatt av å skape et motstykke til en kaotisk og uforklarlig verden.

De kraftfulle bildene til den danske kunstneren Ole Sporring (f. 1941) befinner seg i grenselandet mellom virkelighet og fantasi. Hans arbeider uttrykker gjerne sentrale samtidsspørsmål som berører sosiale og økologiske temaer og han har brukt kunst som debattinnlegg siden tidlig på 1970-tallet. I 1971 var Sporring med på å danne Trykkerbanden, som hadde som formål nettopp å spre kunsten i form av grafikk ut til folk. Sporrings billedspråk er ekspressivt og fabulerende, med plass til uforutsigbare og improviserte innslag.

Dristighet, temperament og humor kjennetegner Eva Fagerlunds (f. 1931) arbeider, både hennes materialgrafikk og akvareller. Hun spiller på uventede konstellasjoner i form og farge. Mange motiv av dyr og planter har hun hentet fra sine reiser til utlandet. Fagerlund tok mesterbrev i kjole- og draktsøm før interessen for malerkunst tok overhånd. Hun måtte slutte å male da hun ble allergisk mot terpentin. I stedet begynte hun å eksperimentere med andre teknikker, og utdannet seg ved Oslo Tegne- og Maleskole og Atelier Thoets i Amsterdam. Fra 1982 var hun tilknyttet Atelier Nord, hvor hun den første tiden var elev av Anne Breivik, men hun ble snart en eksperimenterende, skapende og selvstendig kunstner.

Tilbake til utstilling