A 238 - Det sitter i veggene
I utstillingen Det sitter i veggene blir du bedre kjent med verkene til kunstnerne Dag Erik Elgin (f. 1962) og Martin Sæther (f. 1986). Utstillingen gir et innblikk i deres kunstnerskap, der begge utforsker temaer rundt det nære og hverdagslige. Dag Erik
Elgin er representert i utstillingen med to malerier fra serien Evening Drawings (Abendzeichnungen), en serie tegninger og malerier med motiver hentet fra hans eget hjem, som kunstneren kontinuerlig har jobbet med siden 1996. Martin Sæther har laget åtte papircollager med tittelen Min strie. I collagene bruker han ulike støpeteknikker, som har sitt utgangspunkt i servietter og strietapeter.
Et møtepunkt for arbeidene i utstillingen er at de på hver sin måte, og med hvert sitt uttrykk, viser hverdagslige omgivelser og gjenstander. Verkene tar utgangspunkt i objekter som allerede er formgitt; servietter, strietapet og lyspærer – ting som er designet med en bruksrettet funksjon, og som er så vanlige, uspektakulære og selvfølgelige at vi mer eller mindre tar dem for gitt. Gjennom kunstnernes bearbeidelser løsrives disse seg fra sin opprinnelige funksjon til mer fristilte former, og fungerer som tegn og distinksjoner for ulike historiske kulturelle uttrykk. Begge kunstnerne søker å løfte frem det som ofte går ubemerket for å vise at skjønnhet kan finnes i det mest alminnelige.
Omdreiningspunktet i Martin Sæthers (f. 1986) kunstnerskap er en interesse for stilhistorie med vekt på interiør og arkitektur i Skandinavia fra etterkrigstiden og frem til nå. Hvordan har smaken vår, måten vi innreder hjemmene våre, hvilke farger, teksturer og mønstre vi omgir oss med, endret seg og blitt påvirket av sosiale, kulturelle, økonomiske og teknologiske forutsetninger gjennom denne perioden. Dette er spørsmål Sæther tar opp i sin kunstneriske praksis for å undersøke hierarkier rundt smak, stil, klasse og modernitet.
Sæther har gjennom flere år opparbeidet seg en stor samling av gjenstander, bilder og ulike materialer. Fra dette oppsamlede materialet plukker han ut elementer som han behandler gjennom en teknisk og ofte tidkrevende håndverk, som papirlaging og ulike støpeteknikker. Utgangspunktet for arbeidene i denne utstillingen er papirservietter. Serviettene har blitt klippet og revet i slik at forskyvelser i mønsteret har oppstått, og nye motiver har dannet seg. Videre har de bearbeidede serviettene blitt plassert på flak av papirmasse, som deretter er presset mot en støpeform med strietapetstruktur. Strietapeten har gått fra å pryde veggene i de fleste hjem på 80- og 90-tallet, til å bli et forstyrrende element i hjemmet som de fleste ønsker å fjerne.
Dag Erik Elgin (f.1962) arbeider med en kunstnerisk undersøkelse av modernismen, maleriets historie og samtidens visuelle kultur. Han kombinerer registrering av nære omgivelser med kunsthistoriske referanser, og skaper en dialog mellom det konkrete og det abstrakte, det historiske og det samtidsorienterte. Denne vekslingen, eller forbindelsen mellom fortiden og nåtiden, skaper linjer som går gjennom hans kunstnerskap. I utstillingen Det sitter i veggene viser han to malerier fra prosjektet Evening Drawings (Abendzeichnungen).
Siden 1996 har Dag Erik Elgin laget linjetegninger om kvelden basert på observasjoner av det hjemlige miljøet rundt seg. Dette kan være alt fra blomster i en vase, en dørkarm, en henslengt skjøteledning i et hjørne, til en fargeprøve fra Jotun. Motivene i tegningene er ikke rangert etter en estetisk eller materiell verdi, men i kraft av å være hverdagens erfaringer og tingene vi omgir oss med. Streken er enkel, og beskjæringene i motivene fremstår som spontane.
Noen av tegningene fra Evening Drawings (Abendzeichnungen) tas ut av hjemmet og finner veien til kunstnerens atelier, der de danner grunnlaget for malerier. Når tegningene overføres gjentar linjene og flatene seg, men det er tydelig at de er oversatt til et annet medium, og at tegningene har fått en ny form. Felles for motivene i utstillingen, er at de er gjenkjennbare og knyttet til noe de fleste av oss har et forhold til.
Som barn tegnet jeg om kveldene, og har i voksen alder fortsatt å registrere de umiddelbare, hjemlige omgivelsene for senere å ta tegningene med på atelieret og male dem.
-Dag Erik Elgin
Martin Sæther (f. 1986) er utdannet ved KHiO avd. Kunstakademiet, Kunstakademiet i Trondheim og Akademie der bildenden Künste Wien. Sentralt i hans praksis er en interesse for stilhistorie, interiør og arkitektur i Skandinavia fra etterkrigstiden og frem til nå, og hvordan den har blitt påvirket av de sosiale, økonomiske og teknologiske forutsetningene i denne perioden. Viktige prosjekter de siste årene har vært soloutstillinger ved UKS, VI, VII og Femtensesse.
Dag Erik Elgin (f. 1962) er utdannet ved Universitetet i Oslo, Statens Håndverks- og kunstindustriskole, Statens Kunstakademi og Kunstakademie Düsseldorf. Han arbeider med en kunstnerisk undersøkelse av modernismen, maleriets historie og samtidens visuelle kultur. Registrering av nære omgivelser og kunsthistoriske referanser sidestilles i seriene Evening Drawings, Originals og La Collection Moderne. Siden 1990-tallet har Elgin en omfattende nasjonal og internasjonal utstillingspraksis med en parallell produksjon av tekster.
Teksten er skrevet i samarbeid med kunstnere og ansatte i Kpa.