Kunst på Arbeidsplassen

A 248 - Former og Fargefelter

Tegning, litografi, pastell, collage, 14 verk

Denne utstillingen samler et utvalg kunstnere som har vært sentrale i utviklingen av den moderne norske kunsten, og som på ulike måter har vært med på å forme det abstrakte og geometriske kunstspråket i Norge. På 1950- og 1960-tallet, en periode preget av etterkrigstidens kunstneriske eksperimentering, begynte flere kunstnere å utforske det abstrakte uttrykket som en reaksjon på figurativ tradisjon og den sterke påvirkningen fra internasjonale avantgardebevegelser som konstruktivisme og konkretisme.

Kunstnere som Bente Sætrang (f.1946), Jens Johannessen (f.1934) og Stig Andresen (f.1952), som har vært aktive siden denne perioden, var blant de som omfavnet den abstrakte kunstens potensiale til å uttrykke både det visuelle og det konseptuelle på nye måter. Sætrang, som var en pioner innen tekstilkunst i Norge og ble første professor i tekstil ved Kunsthøgskolen i Bergen, forente tekstilens tradisjonelle håndverk med det moderne abstrakte formspråket. På samme måte utviklet Johannessen sitt uttrykk i grensesprang mellom maleri, grafikk og collage, der han utfordret forholdet mellom struktur og kaos.

Samtidig reflekterer kunstnerskapene til Ann Makander (f.1954), Sidsel Westbø (f.1942) og Hanne Borchgrevink (f.1951) en interesse for struktur, symmetri og det geometriske, som kan spores tilbake til tidens fascinasjon for konstruktivisme og optisk kunst (Op-Art). Deres arbeid er inspirert av en rekke internasjonale strømninger som forsøkte å forene kunst og matematikk, farge og form i strenge komposisjoner, og skapte visuelle illusjoner som både engasjerte øyet og sinnet.

I denne konteksten kan man også trekke paralleller til den finske kunstneren Paul Osipow, som i likhet med mange av sine samtidige, var opptatt av formens presisjon og fargens rolle i det abstrakte uttrykket. Hans arbeider, som trekker på elementer fra popkunst og geometrisk abstraksjon, utforsker forbindelsen mellom kunstens strenge komposisjon og det lekne, og speiler en periode preget av både politiske omveltninger og en eksplosjon av kreative uttrykk på tvers av kunstneriske disipliner.

Sammen illustrerer disse kunstnerne hvordan den norske samtidskunsten utviklet seg parallelt med internasjonale strømninger, samtidig som de bevare en egenartet tilnærming som reflekterer norske tradisjoner og kunstneriske uttrykk. Denne utstillingen tilbyr et innblikk i hvordan disse kunstnerskapene bidro til å forme og utfordre forståelsen av abstraksjon, farge og form i en norsk kontekst, og hvordan de har vært med på å definere en viktig epoke i kunstens historie.

Tilbake til utstilling