Kunst på Arbeidsplassen

A 034 - Else Hagen

Grafikk, 15 verk

Else Hagen (1914 – 2010) studerte på Kunstakademiet i Oslo under Axel Revold, Jean Heiberg og Georg Jacobsen fra 1934-38. I sine malerier fra 1940- og 50-årene var Hagen påvirket av konstruktivistiske teorier, kjennetegnet av abstrakte komposisjoner, konstruksjoner, linjer, farger og geometriske former. Bildene hennes fra denne tiden har likevel en relativt fri og fortellende form. Motivene var som oftest hentet fra hverdagslivet, og hadde gjerne et poengtert innhold.

Hagen ønsket å male ”mennesker som produkt av miljø, – levende, skjebnebestemte mennesker”, i følge henne selv. Hennes interesse synes nettopp å ligge mest på det rent menneskelige plan, selv om hun også berørte større samfunnsmessige problemer. Hagen kombinerte ofte en litterær fortelling med et sosialt og menneskelig engasjement. Hennes sterkeste side var likevel fargen, som hun anvendte som et vesentlig virkemiddel i alle sine arbeider.

Utdannelsen og påvirkningen fra Jacobsen-skolens konstruktivistiske teorier førte henne inn på monumentale oppgaver. Hennes første veggarbeider fra tidlig på 1950-tallet var en forlengelse av freskotradisjonens stil og ikonografi. Etter hvert tok Hagen i bruk mer skulpturale materialer som stein, tre og metall kombinert med farget glassmasse i sine utsmykninger. I sine senere arbeider ble formspråket mer abstrahert, som i veggarbeidene i Universitetsbiblioteket i Bergen og Postgirobygget i Oslo.

Hagen ville gjerne forvirre tilskueren. Ett av hennes trykk heter Alt betyr noe annet. I Hagens verden var dobbeltbetydningen en forutsetning for at bildet skulle forestille noe mer enn seg selv. Som hun selv sa det: ”Det er en idé jeg vil ha frem, noe rundt det man ser”.

Hagens grafikk var i mange tilfeller forarbeider til de større veggutsmykningene. Hun ble virksom som grafiker fra slutten av førtiårene. Hagens kunst er representert i flere samlinger, blant annet i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, KODE, Centralteatret og Eydehavnmuseet.


Utstillingen har tre billedstørrelser i rammer:
39 × 54cm høyde og bredde
49 × 68cm høyde og bredde
65 × 90cm høyde og bredde

Tilbake til utstilling