Kunst på Arbeidsplassen

A 049 - Kjetil Ingvar Berge

Grafikk, 15 verk

Ketil Ingvar Berge (f. 1957) fra Sveio i Sunnhordland har hatt sin base i London siden 1987 da han tok sin utdannelse ved The Slade School of Fine Art. Han har også studert ved Escola de Belas Artes i Lisboa og Vestlandets Kunstakademi.
Berges uttrykk er søkende og tidvis vagt, men ikke desto mindre genuint og utfordrende. Hans bilder er ikke bastante og voldsomme manifestasjoner som man gjerne ser hos norske kunstnere. Berge søker et kunstnerisk uttrykk der tilskueren selv aktivt må delta i tilegnelsen av bildet.

De 15 etsningene i denne utstillingen utgjør en serie kalt ”Rasmusbølgen”, opprinnelig laget for marinebasen Haakonsvern i Bergen. Berge, som selv kommer fra en familie med sjømenn i generasjoner, har tatt utgangspunkt i sagnet om Rasmusbølgen, en slags ”100-års bølge” som skulle ta livet av sjømenn på havet. For å menneskeliggjøre storbølgen ble den av sjøfolk kalt Rasmus. På denne måten var de på fornavn med havets farer.

I serien ”Rasmusbølgen” finner vi lett gjenkjennelige ubåtformer og torpedoer, sentrale elementer i en marinebase. Men vi ser også mer historiske elementer som skovlhjul og seilbåter. Berge eksperimenterer med forskjellige uttrykk i metallplaten ved at han bruker koldnålen til å lage streker og stiplede linjer. Enkelte steder sliper han platen med drill. Oppå det hele legges fargefelter i ganske duse farger. På denne måten oppnår Berge et røft og samtidig mykt uttrykk.

Berge har hatt en rekke separatutstilllinger, blant annet hos hos NOPLACE, Lautom Contemporary, Galuzin Gallery og Galleri Norske Grafikere i Oslo, Galleri Bouhlou i Bergen, Kulturhuset Øvre Frednes i Porsgrunn og Economist Plaza i London. I tillegg har han deltatt på flere gruppeutstillinger i inn- og utland.

Berge er blant annet innkjøpt av Arts Council England – London, Statens Hus – Trondheim, Logomotiv – Bergen, European City of Culture – Jyveskylan Taidemuseeo, Jyveskylan, Finland, Universitetet i Bergen og Nasjonalmuseet for Kunst, arktitektur og design.


Utstillingen har en billedstørrelse i rammer:
49 × 68cm høyde og bredde

Tilbake til utstilling