Kunst på Arbeidsplassen

A 063 - Dang Van Ty/Leong Va

Grafikk, 15 verk

Dette er en utstilling med to kunstnere født i Asia som har sitt kunstneriske virke som grafikere i Norge. De tar begge utgangspunkt i erfaringer fra sine hjemland i motivkretsen. Dang Van Ty (f. 1954) kom til Norge som flyktning fra Vietnamkrigen, mens Leong Va (f.1951) vokste opp i Kina

Etter å ha blitt skadet under Vietnamkrigen kom Dang Van Ty (f. 1954) til Norge i 1968. Her fikk han behandling og kunstutdannelse ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens kunstakademi.

I sine litografier skildrer Dang van Ty mennesker og naturen fra sitt hjemland Vietnam. Vi følger arbeidet på rismarkene, fiskere fra spesielle vietnamesiske elvebåter og gjetere som passer vannbøfler. Han makter å få inn en særegen stemning ved bruk av lys og farger.

Dang Van Ty debuterte på Høstutstillingen i 1981 og har siden hatt en rekke utstillinger i Norge og utlandet, blant annet i Vietnam. Han er innkjøpt til blant annet Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og Norsk kulturråd. Han har dessuten skrevet og illustrert bøkene Min barndom i Vietnam (1982) og Hjemreisen (1986).

Leong Va (f. 1951) kommer fra den portugisiske kolonien Macao, som ligger en times båtreise fra Hong Kong i Kina. Han kom til Norge i 1986 og er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi.

I likhet med Dang Van Ty tar han utgangspunkt i sitt hjemland i sine motiver. Han skildrer karakteristiske asiatiske gjøremål som i Malaysian Bath eller Jai-Alai, som er et spesielt ballspill som utøves i deler av Asia, i Portugal, Spania og i Florida. Det spesielle med Jai-Alai er at det er et spill der du kan sette penger på enkeltspillere som i et veddeløp.

Chinese Fado er en type kinesisk sang som er blitt adoptert i blant annet Portugal. Hawker Boy er en karakteristisk asiatisk gateselger som tilbyr alt av frukt og grønnsaker fra sin bod.

Leong Va kombinerer gjerne ulike teknikker i sine bilder; akvatint, koldnål og mezzotint. Alle disse er etseteknikker som gir en lett og luftig billedflate. Kraftigere i uttrykksformen er de to silketrykkene Blue kimono og Belladonna Lily.

Leong Va har deltatt på en rekke separat- og gruppeutstillinger i inn- og utland og er representert i flere offentlige samlinger, blant annet Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og Norsk kulturråd.


Utstillingen har tre billedstørrelser i rammer:
39 × 54cm høyde og bredde
49 × 68cm høyde og bredde
65 × 90cm høyde og bredde

Tilbake til utstilling