Kunst på Arbeidsplassen

A 084 - Knut Rose

Grafikk, 15 verk

Knut Rose (1936-2002) var en av Norges fremste etterkrigskunstnere og velkjent for sine store malerier med mystiske halvfigurative motiver. Bildene i denne utstillingen, som er ”illustrasjoner” til Henrik Ibsens drama ”Gengangere”, er faktisk de eneste grafiske arbeider Rose har gjort.

Rose gikk på Kunstskolen i Trondheim under Roar Wold 1957-59. Senere ble det Statens Kunstakademi der han hadde Aage Storstein og Reidar Aulie som lærere. Roses tidligste arbeider var preget av en halvkubistisk stil der formene ble modellert med fargen. Senere kom det inn et sterkt ekspresjonistisk element i kunstnerens bilder.

Rundt 1970 utviklet Knut Rose den motivkrets som senere ble hans varemerke; figurer i et mørkt rom. Det er angsten og fremmedgjøringen i det moderne samfunn kunstneren uttrykker gjennom de kommunikasjonsløse figurene. Rommet er gjerne tvetydig, på samme tid føles det både trykkende og trangt og som et svimlende univers. Figurene er aldri virkelige mennesker, men sinnbilder på menneskelige tilstander som ensomhet og isolasjon i en teknifisert verden. Roses bilder har en sterk monumentalitet, ikke minst oppnådd gjennom en virtuos maleteknikk med full beherskelse av de koloristiske virkemidler. Stilistisk er han klart påvirket av den engelske maleren Francis Bacon.

Om arbeidet med ”Gengangere” uttalte Rose: ”Jeg går inn for minst mulig illustrasjon og holder meg til verkets ånd. Skuespillet er fattbart, nært og menneskelig. Det handler i egentlig forstand om vårt daglige liv. Om lengsler og sorger vi sliter med. Som vi hver på vår måte forsøker å finne løsninger på, og altfor ofte vinner det kortsiktige og det lettvinte frem på bekostning av grunnleggende holdninger – og ta vare på egen og andres menneskelighet. Dette handler ”Gengangere” om. Samværet med Osvald har vært en naturlig forlengelse av hva jeg i alle år har drevet med i maleriene mine. Fornedrelsen, menneskets dype, uutgrunnelige, nærmest bunnløse, sorte rom. Utfordringen er om vi våger å gå inn i disse rommene og gjøre noe med dem.”


Utstillingen har en billedstørrelse i rammer:
65 × 90cm høyde og bredde

Tilbake til utstilling