Kunst på Arbeidsplassen

A 173 - Eva Langaas

Litografier, 15 verk

Denne utstillingen viser et utvalg fargerike litografier av den norske kunstneren Eva Langaas (1940-2016). Langaas var opprinnelig utdannet tekstilkunstner og hun debuterte også med et tekstilarbeid på Høstutstillingen i 1972. Etter mange års fysisk arbeid med billedvev, måtte hun imidlertid gi opp tekstilkunsten på begynnelsen av 1980-tallet. Selv om hun designet enkelte tepper senere, arbeidet hun hovedsakelig med maleri og grafikk.

Hovedvekten av Langaas´ malerier og grafiske arbeider ligger i grenselandet mellom figurasjon og abstraksjon. Enkelte av bildene er utført i et tilnærmet naivistisk formspråk, som Visions. Mange forbinder henne først og fremst med landskapsskildringer, men hun arbeidet også med med andre typer motiver. Særlig stilleben var en sjanger som gikk igjen i Langaas´ kunstnerskap. En periode var hun spesielt påvirket av middelhavslandenes natur og miljø slik vi kan se for eksempel i La Luna.

Etter hvert ble Langaas mer opptatt av naturen i nord, særlig den vestlandske og nord-norske. Slik føyde hun seg inn i en lang tradisjon i norsk kunsthistorie. Mang en kunstner har latt seg inspirere av de mektige fjellene som stuper ned i fjorden. Langaas kombinerte imidlertid gjengivelsen av det tunge og monumentale norske landskapet med en uortodoks bruk av fargen, som i Vårsol og Blåfjell. Det er ikke uten grunn at Langaas ble karakterisert først og fremst som en kolorist. Alle hennes bilder har en helt spesiell fargeglød med variasjoner innenfor et avgrenset fargespekter dominert av blått og ofte rødt. Om fargevalgene uttalt hun at hun bevisst forsterket og forstørrer den opprinnelige fargeopplevelsen fra naturen. I tillegg til den karakteristiske fargebruken, har Langaas´ bilder gjerne et markert stofflig preg og en tekstur som sies å avsløre hennes bakgrunn som tekstilkunster.

Både Langaas´ stilleben og landskapsskildringer er preget av et fravær av mennesker. Dersom mennesker eller hus forekommer, som i Det gule huset eller Svartfjell, er de skildret veldig små for å fremheve hvor underordnet vi faktisk er naturen. Mennesket har imidlertid en sentral plass i noen få av Langaas´ bilder, som i bildet Expo.

Langaas hadde en rekke utstillinger både i inn- og utland, blant annet flere ganger i Italia. Hun utførte også flere utsmykkingsoppdrag, blant annet ved Statfjord B og C, Lørenskog rådhus, Verdipapirsentralen og Statoil.


Utstillingen har tre billedstørrelser i rammer:
39 × 54cm høyde og bredde
49 × 68cm høyde og bredde
65 × 90cm høyde og bredde

Tilbake til utstilling